Tankar och infall.


lördag 15 januari 2011

Det där med nöjeskonto.

sedlarwoman-reading-budget_~vl0007b059Aldrig i mitt liv har jag gjort en budget, men idén är kanske inte så dum. Jag är av den sorten som klarar mig ganska bra om jag har ont om pengar och lite bättre om jag inte har det. Det brukar liksom lösa sig.    

I en budget ska det vara balans. Summan av in och ut bör gå ihop, annars kan det gå åt pipsvängen, säger den vise och gör upp sin budget.

Fasta utgifter, matkonto, klädkonto, nödvändigheter, sparkonto, oförutsett och sedan då nöjeskonto. Det låter bara så fruktansvärt tråkigt, det där med budget!

budget-analyst-career-guideJag är nästan aldrig ute “i svängen” och roar mig, så om det är sådant som menas så skulle jag inte behöva ha något nöjeskonto. Meeeeen; Jag roar ju mig rätt mycket ändå.

När jag köper tyger brukar jag säga “Det får gå på nöjeskontot!” Likadant när jag köper annat nödvändigt för att kunna pyssla och påta och fixa och greja.  Problemet är att jag är road av en massa olika saker. Loppisbesök går definitivt under rubriken “nöjen” och ibland belastar de inte kassan i någon större utsträckning, så det må vara hänt!

PengarPanduro, tygaffärer, garnaffärer, pappershandeln, boklådor ……… är dessvärre inte riktigt lika snälla när man kommer till kassan. Men har man min läggning så får man ta den smällen, eller de smällarna snarare. För att kunna roa mig behöver jag inte bara material att jobba med, jag behöver dessutom verktyg. Ojojoj! Det kan bli stora poster i en budget! Icke nödvändiga utgifter, men lite får man väl ändå unna sig! Det får gå på nöjeskontot!

Jag syr, stickar och virkar för att det är kul, jag målar lite akvarell då och då, jag håller på lite med silversmide och annan typ av smyckestillverkning, jag är road av att jobba med keramik ………… Till allt detta har jag skaffat bra redskap. Hand-m-sedlarJag inser att mitt nöjeskonto är rejält stort och att det slukat rätt mycket pengar under åren som gått! Fast symaskiner äter inte bröd och inte blir det skinn på dem heller. Detsamma gäller penslar, små tänger, stickor, virknålar, sybågar, filtnålar………

Ture.

 

Mina senaste nya prylar på det här området är just filtnålar. Vassa långa nålar med små hullingar på. Man sticker dem i tovad ull för att forma eller dekorera. Det är väldans kul! Jag gjorde en halvfärdig uggla på Vidar, den första söndagen där. Sedan blev jag ju tvungen att köpa filtnålar för att kunna göra “Ture” färdig när jag kom hem.

 

 

Ulltottar.Lika bra att jag köper lite tovad ull också när jag har möjlighet, tänkte jag och satte allt på nöjeskontot.Nu har jag stickat ett par riktigt gråtråkiga vantar i raggsocksgarn och piffat upp dem med lite filtning med hjälp av nålarna och den vackra ullen jag köpte i Järna. Inte nödvändigt men roligt! Tack och lov för nöjeskontot!

Vantar-med-filtat-mönster.

En budget är kanske en bra idé, trots allt!

Ha det!

KraM.

9 kommentarer:

 1. Om det funkar ändå så skit i kontot...är Ture klar?

  SvaraRadera
 2. Jag tycker om din Ture… en söt tovad fågel från Orust. Du är sannerligen en konstnär och tanken dyker upp inom mig att du ska sälja dina alster på webben.
  Jag skulle med glädje betala BRA för de fina vantarna. Fundera på saken nog vore det en bra idé då du älskar att pyssla med såna saker.
  Du kunde göra lapptäcken till barnvagnar … och en massa annat.

  Naturligtvis ska det vara en glädje att syssla med det inget tvång utan bara då du har lust till det.
  Du vet nu när de köper barnvagnar så kostar de upp mot 10.000 kr så du kan du ta bra betalt för ett täcke… visst är jag smart:)
  Jag har ungefär samma nöjeskonto som du fast jag köper mest vaser… helt sjukt men jag gillar såna och så köper jag färg och penslar och papper.
  Kram min vän på den vackra Ön.

  SvaraRadera
 3. Hej. Här ligger alltid nöjespengarna överst! Gör nog som dej,räknar det mesta som nöje.Visst är det viktigt att se till att hyran och dyl först blir betalt,men sen så hamnar det mesta på nöjeskontot. Har sett till att jag har en försäkring som täcker begravningskostnaderna,men för övrigt så rinner pengarna genom fingrarna. Här skall inget läggas på hög,jag skall ha roligt för dom stackars örena som pensionen ger!
  Och det har jag!!!!
  Kram på dej.Hälsa Ture! :-)

  SvaraRadera
 4. Minns när jag hade en liten svart bok och förde in varenda krona jag gjorde av med men tack o lov är det läääänge sen.Nu är budget ett minne blott. De fasta kostnaderna är konstanta och allt utöver klassas som nöjen.Mat är gott,alltså ett nöje,loppis är en favorit här också å så rullar det på.Däremot gör jag en kanske lite lustig sak i affärer.Alla impulsgrejer får först "åka med" ett par varv...då inser jag vad som egentligen är bara är för-stunden-begär och vad som är något jag genuint vill ha och behöver.Önskar att jag hade din konstnärliga ådra,suck...Ture är såååå fin och vantarna,wow så läckra!Idag får man nog "synda" lite för att pigga upp sig i gråvädret.Hur det slutar återstår att se :-)
  Önskar dig en skööön kreativ söndag,kraaaam!

  SvaraRadera
 5. Ja jag är nog en sån som inte gör upp nån budget men lite kolla har jag allt. Nöjeskontot här innehåller nog också en hel del om man räknar in äta ute å alla dagsturer vi gör så blir det en hel del. Handarbetar ju inte längre men jag är bra på att lägga pengarna på annat som
  du vet :-)
  Däremot har jag väldigt litet semesterkonto. Ser ju att många åker på stora semestrar varje år och ibland flera gånger om året men DET gör vi inte. Men vi är så klart inte utan semestrar. Ibland får vi ryck. Men det blir mindre semestar här och det gillar vi bra :-))
  Du jag har ju också precis som CW säjer sagt till dej att du ska försöka få ut dina alster på nått sätt. Det kan ju även vara en liten affär tillsammans med andra hantverkare. Tycker du tar dej en redig funderare på det hjärtat.
  Ha en go innesöndag i det ruggiga vädret.
  Kramar OM gör Tina

  SvaraRadera
 6. Roligt att läsa medkvinnornas kommentarer här ovanför om budget(ar) och var o ens sätt! Här lever jag ju på snöret var månad och har gjort så så länge jag kan minnas.
  När mat och Hyra är betald finns inget till övers för vare sej nöjeskonto eller annat. Bara ibland men då har jag levt på tonfisk 12 gånger i veckan ;). Håller koll på de små örena jag har, gör jag mest för att ingen ska få lura mej på dom röda (örena). Mitt 'nöje' är att kunna göra någon resa då och då till vänner/söner, mer än så blir det inte. Jag hade en gång i tiden massor med intressen som alla fått stryka på foten och kvar är Korsordstidning(ar) som jag unnar mej då och då. Billigt nöje!
  Din Ture är otroligt charmig och likaså vantarna som har Marita-touch. Skulle behöva sådana nu om det ska fortsätta vara vinter.
  Kramar om och är av åsikten att man gör det som funkar bäst. Dvs har du inte haft budget förut så va ska du med den till om det funkar som det är ?
  /mariannE

  SvaraRadera
 7. Jisses vad du är mångkreativ! Mycket av det där hade jag ingen aning om, är grön av avund då jag är i total avsaknad av den ådran! Det där med marknader som flera har tipsat om kanske inte vore så dumt? Har du bilder på några smycken du har gjort?

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Nöjeskontot ja, överst på mitt dito finns färskfoder och grisöron... det är mig ett sant nöje att ge Prinsen god mat. Men budget? Nä! Tråkigt. Betalar hyra,el och mat. Sen försöker jag hålla i det som ev blir över så det räcker månaden ut. Men bland mina största nöjen finns det som inte kostar pengar....chat med goda vänner och skratt med de samma. =D
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Oj så duktig du är!!! Jättefint!! Och Ture är supersöt!

  SvaraRadera