På Tjörn finns ett av Sveriges största gravfält. De har används under flera århundraden och de äldsta gravarna är från tiden för Kristi Födelse.
Maken och jag är kulturella idag och Sightseear i närområdet. Det första vi ser när vi betalat och gått in genom grinden är tre små gråtande flickor. De är förtvivlade inte tu tal om saken. De vänder ryggen till och hulkar tyst.
Stället är befolkat av fler märkliga varelser.
På varsin sida om gravfältet, i öst och i väst, finns de. De är bruna eller vita. De står, sitter eller ligger. Som det verkar helt utan samband eller sammanhang. Stora som levande människor men av järn som är anfrätt av rost eller av blänkande aluminium. Bruna i öster och vita i väster. Inte vet jag om det ligger någon tanke bakom det.
Gravfältet är en stor skulpturpark och jag ser mig förundrat omkring. Mitt ute i naturen står en stor svart kub. Helt utan vare sig orsak eller verkan tänker jag och förstår inte heller vad den kosntnären tänkte inför sin uppgift. En träkub med sådär en sju åtta meters sida, svartmålad, med en dörr på ena väggen och utanför dörren en liten trappa. Man kan öppna dörren och titta in. Jag blir inte klokare efter titten. Kostverket heter konstruktion, kort och gott och är inte det knäppaste av det som ställs ut, men snudd på!
Nej det knepigaste i mina ögon är en samling björkstammar som är fastskruvade i stubbar efter andra träd som just har sågats ner för att ge plats åt installationen som heter “rekonstruktion”. Björkdungen ligger nästan högst upp på kullen och långt borta ser jag havet. När jag har klättrat uppför berget och tagit mig förbi fägrinden för att få syn på detta så skakar jag lätt på mitt stackars huvud och tänker att ibland är jag alldeles för klok för att begripa en del konstnärers tankebanor. Eller också är jag inte tillräckligt intelligent för att fatta detsamma. Hur som helst jag begriper inte riktigt den delen……
Annars är det en härlig upplevelse. Solen strålar och både maken och jag tycker att värmen påminner om turistvandringar i södra Europa. Vad är väl en semester på Korfu eller Kreta? Man kan svettas tillräckligt på Tjörn.
De sista bilderna får bli en hälsning från forntiden skriven med urtidsben! Riktigt fräckt och helt i min smak. Det finns fler skulpturer och en del är lättare att ta till sig än andra. Somliga är vackra och tilltalar ögat, andra vill man ta på för att känna ytan.
Området är stort och här och var har besökare tagit en paus i skuggan under ett träd, för att njuta sin picknick eller bara pusta ut en stund.
Solen står högt och skuggorna är korta så visst kunde vi varit på en grekisk ö!
Om du kommer till de här delarna av Sverige i sommar så ta en kaffekorg med dig och åk till Pilarne på Tjörn. Helt klart värt ett besök. Historia och nutidskonst på samma gång, det går inte av för hackor!
Allt Gott!
KraM
Å du detta var nått jag aldrig hört eller sett. Det var en annorlunda utflykt. Kul att utforska trakterna lite du. Konst eller inte det kan diskuteras i det här fallet som du säjer.Men jag för står det var en häftig vandring ni gjorde. Ska besöka detta ställe nån dag. Tack för tipset.Vill gärna se mer utflyktsmål ute hos dej :-)Vi vill ju gärna ta små turer och kolla på saker vet du.
SvaraRaderaHa en go helg nu ute hos er. KRAM
Wow...vilket cool place det där gravfältet! Där skulle jag vilja gå......men du man behöver inte förstå all konst...bara njuta av att någon slitit för att få till det och se ...kanske färg och form i det hela :)Kramen...
SvaraRadera"Konst är någonting man inte kan,för när man kan det är det ingen konst" var det visst någon som sa....Just det! Man fattar liksom inte allt...inte alla tavlor heller....en del är "tavlor".....Ha det bra du som, i mina ögon,ÄR en konstnär!
SvaraRaderaDet där låter lite som när vi besökte Havremagasinet här i Boden. Konsten var mest... konstig... Men man kan ju ha en fin upplevelse i alla fall :)
SvaraRaderaDet där såg döhäftigt ut! Och är jag i dina trakter någongång så får denna platsen definitivt ett besök. Ska googla på det också för att veta mera för nu väcktes nån lust. TACK!
SvaraRadera/mariannE