Tankar och infall.


torsdag 19 augusti 2010

Söderut mot fest och passion!

Det var medeltidsvecka och i Visby kunde man strosa omkring på medeltida marknad. Massor av människor bar tidsenliga kläder och det var många  försökte prångla ut diverse varor. Innanför ringmuren låg röken från öppna eldar tät. Den som var hugad kunde hugga tänderna i vildsvinskebab med strimlad kålrot och få en medeltida cola till den. Vildsvin stektes hela över öppen glödbädd och köttet smakade alldeles utmärkt. Solen böljade i kapp med vågorna. Från första till sista dagen var det solbränneväder och det var skönt att få komma in i den lummiga grönskan för att få skugga.

Utsikt genom ringmuren.

Visserligen var det lite svalt en liten stund på vår första dag i Visby men himlen blev strax blå och tröjorna åkte av. Hur de som var klädda i päls och stora mantlar av ylle luktade efter en dag på marknaden vill nog ingen veta.

    ;edeltida handel.        

Hjärtesten

Efter fyra dygn på den norra delen av Gotland var det dags att börja tänka på den verkliga anledningen för vårt besök på ön. Vi var bjudna på bröllop! De sista dagarna hyrde vi en liten stuga där Gotland är som smalast. Därifrån hade vi gångavstånd till bröllopsfesten. Vigseln hölls på stranden. 

Det fanns en och annan badgäst på stranden som höjde på ögonbrynet när det började dyka upp festklädda människor. Ut ur tallskogen kom kvinnor i vackra klänningar och män i kostym. Vi gick längs med stranden i en lång rad och inte förrän vi var på plats några hundra meter längre bort kom själva brudföljet. Först prästen, sedan spelemän, så brudparet och sist brudparets föräldrar.

Dagen var skimrande vacker, brud och brudgum strålade och inte ett öga var torrt. När prästen sa: “You may kiss the bride!” tog passionen över och bröllopsgästerna jublade.

Kyssen

Efteråt bjöds vi på en fantastisk fest. På menyn stod bland annat helstekt lamm och Gotlandsdricka. Båda tillagade med kärlek och omsorg. Två grillmästare höll på från tidig morgon till tidig kväll med att snurra, pensla och krydda köttet. Lammen som var uppvuxna på gården smakade himelskt. Gotlandsdrickan höll världsklass enligt min bror som var värd för kalaset (och som varit med och bryggt). Jag var glad att det fanns alternativ och föredrog helt klart det vita vinet. Hela kaggen med hundra lite dricka tömdes dock under kvällen så det fanns många som inte höll med mig i den smakfrågan. Talen var många och lyckönskningarna till de unga tu ännu fler. Den här dagen kommer jag att ha med mig länge. En dag som ligger och värmer i mitt hjärta!

KraM.

8 kommentarer:

 1. Tack för påminnelsen för nu ska jag kolla in dina bilder på FB som jag inte hunnit se än!

  SvaraRadera
 2. Säger som jag sagt förut:Den där "Kyssabrudenbilden" är helt suverän!!!!!!!!

  Kan undra om det var samma medeltidsgäng som var i Vadstena när jag var där v 30? Då var det marknad där i dagarna tre och jag inhandlade ett par bärnstensörhängen! Ha det Kram

  SvaraRadera
 3. Marita börja som bröllopfotograf
  Vilken toppenbild
  Det var den häftigaste bröllopsbild jag har sett
  Så in i vassen bra
  Synd att jag är gammal och gift annars skulle jag anlitat dig.
  Vad glad jag är att allt var så lyckat.
  Förresten vilket vackert par....
  Vi var på Gotland för några år sen.
  Då bodde vi nere i Garde på östsidan.
  Vi var på Hundutställning så vi tog en vecka och och åkte runt.
  Jag skulle vilja åka dit igen för det är supervackert.
  Kramizzzz på dig mästerfotografen

  SvaraRadera
 4. ja du Marita vilken fantastisk bild. Visst har du sett mitt mail till dig. Tänk att Peter Jihdes fru bloggade om deras vigsel på stranden... där ser man nästa gång är det kanske Brad Pitts fru Angelina som bloggar om mig då jag badar i storhavet:))))
  Gotland är fantastiskt och dit ska jag återvända nån gång.
  Livet kan vara fantastiskt emellanåt...så känns det idag men det går säkert över rätt snabbt:)))
  kramen goa du

  SvaraRadera
 5. Åh så härligt du haft det...jag har aldrig varit där men skulle gärna vilja det! Jag bilden på brudparet är underbar...så livfull och glad!!!! Kramen..

  SvaraRadera
 6. Jag bilden!? Ja bilden...ska det stå. Det blev nog ett glas vitt för mycket för mig i kväll!!!!

  SvaraRadera
 7. Fantastiska dagar har ni haft på Gotland förstår jag av din blogg.
  Inte lätt finna ord till den fantastiska bröllopsbilden. Den är bara hur suverän som helst! Kanonbra fotat!

  SvaraRadera
 8. Ja jag vet ju ni hade en härlig oförglömlig vecka. Hopas brudparet vill ha din bild på sitt tackkort. Den är ju bara sååååååå..............
  Det var ju rätt vecka att vistas på Gottland när det var medeltida vecka. Säkert en upplevelse det också. Kramen hjärtat

  SvaraRadera