Tankar och infall.


onsdag 9 februari 2011

lite, lite om lägetOjojoj vad tiden rusar fram.
Jag kan dessvärre inte påstå att jag har så himlans roligt att det är därför. Här är det mest grådagar och inteaktiviteter som gäller.

Jag har inget roligt alls att blogga om men jag vill gärna dela med mig av något riktigt bra!
Jag tuffar på i Skaldemans spår och det rör sig neråt i långsam takt.
Idag har jag bakat knäckebröd utan en gnutta mjöl från något sädeslag och det blev vansinnigt gott!
Jag gjorde ett "hitte-på-recept" under bakningens gång och när jag tyckte att det såg ut som en skaplig deg tryckte jag ut det på en plåt och skickade in det i ugnen på 200 grader. Det var fortfarande inte torrt efter tjugo minuter så då drog jag ner värmen till 100 grader och det fick stå en stund till.
Det slutade med att knäckebrödet fick stå kvar i ugnen på 50 grader medan jag tog en middagslur och när jag klev ur slafen var det lagom torrt och knaprigt. Det smakade nästan som Wasa Sportknäcke men innehåller ungefär 2,5 kolhydrater per skiva mot 9,5 per skiva av sportknäcket, av ungefär samma storlek. Jag försöker att hålla mig under 15 g kolhydrat per dag så det var en ren fröjd att kunna knapra i sig en sådan här med rejäla skivor cheddarost på till eftermiddagskaffet.
Som jag saknar brödet i denna diet. Fatta att jag är glad över att man kan baka på söndermixade nötter och frön. Om man bara tillsätter lite "husk" för att få en kletig smet så tror jag att man kan baka på mjöl av vad som helst! (Husk finns på Ica bland glutenfritt och är skal av någon slemmig växt. Det hjälper till att hålla samman degen).
Jag hittade recept på Oopsisar på nätet, bilden här nedan är därifrån. Det är ett slags bröd som man gör på ägg och ost och som är ganska OK, förutsatt att man gillar omelett, men jag måste säga att knäckebrödet slår det med hästlängder!För den som blir sugen kommer mitt hemmagjorda recept här:

Kör
*2 dl skalade sesamfrön
* 1 dl hasselnötter
*1 dl solrosfrön
i mixer till fint mjöl och blanda ner
* 1 tsk bakpulver.
Smält
*50 g smör
och blanda med
*1,5 dl vatten.
Häll detta över
* 1 msk husk
* 2 msk linfrön.
Låt det svälla en stund och blanda sedan allt.
Platta ut på en plåt. Grädda!

Jag skar med pizzakniv innan jag gräddade min kaka
och fick 8 knäckebröd, men jag kunde gjort den tunnare och fått fler.
Lycka till och smaklig spis
KraM

10 kommentarer:

 1. Halloj där ute
  Detta var något för min mage. Jag har kopierat så nu är det bara att baka.
  Tack för alla tillrop hos mig. Om du visste vad du gör mig glad.
  Tack för receptet också...
  Mysig torsdag...Får du äta ärtsoppa med varm punsch????Det får jag hahaha!!! Fast jag ser ut därefter.
  Kramizzzzzz

  SvaraRadera
 2. Hej. Lycka till med dieten. Här "dietas" det också,men jag kör med Viktväktarna och räknar points.Man får äta allt,men inte alltid.som det så tjusigt står i deras broschyrer. Jag har testat detta förut och vet att det funkar på mej.Sakta,men säkert går det neråt. Kan man hoppas på att sommar kläderna passar,när den tiden kommer?
  Ditt knäckerecept tilltalar mej inte ett dugg.
  Det är ju bara en massa fågelfrön och skitt.
  Sånt tycker jag inte om alls :-)
  Vad vi än väljer så slutar det med att vi blir smala som spetor. Eller?
  Ha det gött . Kram LISA

  SvaraRadera
 3. Thank you dear för receptet dear! Jag kommer absolut att prova.. : ) Vi har ett annat "fröbröd" som vi körde mycket sist men inte ens har tänkt på denna gång. Hmm..bra att du påminde mig! "Från någon slemmig växt.." *haha* Det är psylliumfrön du pratar om..eller loppfrön om du så vill. Här kommer lite mer ingående info om detta mkt vettiga livsmedel; http://www.lindroos.net/produkter/glutenfritt/fiberhusk
  Det snöar elände ute idag och vi tänker inte sätta ut foten på hela dagen. No way..Jag är såå trött på vinter nu : / Ja, jag är trött på lite av det mesta just nu, det medges.. Men vi pysslar vidare i hallen här hemma och det går bra om man tar det i lagom takt. Dessutom blir man gladare när man ser resultat. ; )
  En vacker dag ses vi igen min vän! Tills dess; ((KRAAAAM!))

  SvaraRadera
 4. ...det blev dubbla dear i den kommentaren kära du.. ; ) Ja, du vet ju hur koncentrerad jag är så - du får stå ut!

  SvaraRadera
 5. Jag äter gärna det där brödet men jag bakar helst inte matbröd. Tycker det är så jobbigt att baka bröd endast kar och sockerkaka är enkelt för mig.
  Önskar det fanns att köpa på affären för då blir det så mkt enklare att vara en LCHF:are.
  Jag följer också dieten men jag gör såna där felsteg emellanåt . Ngn gång blir det potatis och ngn gång en brödskiva.’ Det är svårt att behöva gå ner i vikt.

  Snart Sommar… snart känns livet lite behagligare min vän KRAM KRAM

  SvaraRadera
 6. Ja du jag är för maklig och lat märker jag när det gäller denna dieten. Kan blanda in lite sån i min dag men hålla mej helt borta från potatis och bröd och ris och pasta det gör jag inte. Går ju inte så fort neråt men i alla fall går det neråt trots allt fusk :-) Det gäller ju att försöka hålla vikten sedan också å det kan vara svårt det vet vi ju.
  Nu har vi varit i Dalsland och piggat upp oss lite :-) Det behövs i detta väder. Den här snön kunde vi varit utan du.
  Värken är ju heller inte så bra nu i detta omslagsväder :-(
  NU ser vi framåt du.
  MOT VÅREN OCH SOMMAREN !!!!!!
  Kramar om dej hjärtat och vill att du ska ha det såååå bra.

  SvaraRadera
 7. Det brödet ser väldigt gott ut!!! Vackert att titta på också. Jag har också grådagar..det har vi nog alla så här års speciellt. Men det får man ha...det känns bättre när vårhelvetet kommer:) Ha en skön helg och storen kramen...

  SvaraRadera
 8. Om inteaktiviteterna är vad som behövs- fram för fler sådana!

  Brödet ser gott ut men kan det verkligen vara gott utan kolhydrater? ;-) Energi att baka har då inte jag iaf så din påhittighet imponerar stort.

  Kraaaamar!

  SvaraRadera
 9. Reeptet kommer säkerligen till användning för alla som gillar bröd och att baka. Själv hör jag inte dit, men knäcket såg riktigt gott ut!
  Livet kan inte alltid vara roligt och framför allt inte bara för att man ska ha något att blogga om, men jag förstår vad du menar. Lite vår kanske gör susen?
  Kram på sig!

  SvaraRadera
 10. Måste prövas!!! Men det är förjäkligt att du mår så Pppffftttt....dåligt!!!!
  Men snart kommer ljuset och värmen, i promise:)
  Jag matar fåglar, ekorrar och rådjur för fulla muggar här, de stackarna lider...
  Vi hade -30 häromnatten!!! Bbbrrrr..
  Saknar dig men vi ses i vår:) Ska bli så roligt!
  Massor m kramar från Ann

  SvaraRadera