Tankar och infall.


onsdag 27 oktober 2010

Hur jag fördriver mina dagar…..

När jag var barn kunde jag ibland bli lite avundsjuk på de kompisar som var ensambarn. Inte för att de inte hade några syskon utan för att de alla, utan undantag, hade ett hobbyrum i källaren!

Jag är uppvuxen med fyra bröder och jag skulle aldrig i livet vilja byta någon av dem mot ett hobbyrum, men ändå. Ett rum att leka i, ett rum att pyssla i eller ett rum att hobbya i.

Ett helt rum som inte har någon annan funktion än att vara till för att utöva en hobby i. Bara tanken på ett sådant rum är en utopi för de allra flesta familjer med fem barn. Att vi skulle ha ett sådant fanns inte på kartan men jag kunde i varje fall känna ett sting av avund emellanåt, då, när jag var barn.

tulpanbukett Nu har jag ett eget syrum i källaren på vårt hus och jag inser att det är ett privilegium!

Allt som oftast är det till brädden fyllt av diverse prylar och pinaler, utöver symaskinerna, strykbrädan, tyger och trådrullar, men det kan bara jag lastas för. Det är ingen annan som bär in grejer dit. (Även om jag ibland misstänker motsatsen!) Fördelarna med ett sådant rum är många! En av dem är att jag vet var jag har mina prylar – i varje fall i vilket rum de finns! En annan är att jag kan stänga dörren till det mitt under pågående hobbyande utan att vara tvungen att plocka undan för att det ska bli mat eller något lika nödvändigt. Så kan man komma tillbaka när man känner för det.

Den som känner mig sedan en tid tillbaka vet att jag älskat att sy lapptäcken. Det är bara så kul att skära sönder vackra tyger och sedan sy ihop dem. Jag rekommenderar detta å det varmaste! Det finns en hel värld av tekninker och möster att välja och vraka bland och man kan inte ha tråkigt det minsta om man öppnar dörren till den världen och tar steget in. När man sedan blivit lite varm i kläderna så hittar men egna sätt och egna mönster. Det blir en massa UFOn (Un Finnished Objects) för att det är roligt att börja på nya projekt, men rätt vad det är tar jag tag i den högen och gör färdigt något arbete. Nu har det varit motiverat att färdigställa så jag har avslutat en hel drös av gamla alster. I slutet av november kommer “Västlapparna” som jag är medlem i att ställa ut lite av varje på Bohusläns museum i Uddevalla. Har du vägarna förbi så gå in och titta!

När jag skrev om att se saker ur olika perspektiv kom jag att tänka på två olika arbeten som jag gjorde för ett tag sedan.

Ruta i ruta, röd ruta i ruta, turkos

Bilderna här visar två dukar som jag har sytt efter samma mönster, dvs med samma typer av bitar. Resultaten är helt olika och jag vet att det ska ett tränat öga till, för att upptäcka likheterna. Jag hjälper dig på traven genom att leka i photoshop för att visa stjärnan som är så tydlig på den blå/röda och nästan inte syns på den turkosa. Det ligger en utmaning i att välja tyger, färger, kviltsätt, kanter och avslutningar. Kreativitet flödar i vår källare! (Jo, jag vet att det ibland blir på bekostnad av något annat som inte blir gjort – men det är inte mycket i livet som är gratis!)

Ruta i ruta med tillägg.

Jag gillar verkligen mitt syrum och mycket av min tid lägger jag där. Skär, syr, pressar och lyssnar på talböcker. En utsökt kombination enligt mitt förmenande! Jag tror att jag drar mig undan en stund!

Ha det!

KraM.

måndag 25 oktober 2010

Kalla mig gärna Friherrinna!

   

En plats i solen.Så är det då gjort! Efter nästan trettio år som lärare har jag nu kommit till avslut. Idag har jag skrivit ett avtal med kommunen. Jag har inte sagt upp mig och jag har inte blivit uppsagd. Vi har enats om att avsluta min anställning. Så är det. Ett faktum. Jag har inte längre något arbete att ha dåligt samvete över att jag inte kan sköta. Jag har inte något arbete att komma tillbaka till heller, eller att längta efter…….

Frusen vattenpuss.

Lite avigt känns det, men längst in i hjärteroten som en form av befrielse. Nu är jag pank och fågelfri, istället för bara pank.

Det är bättre!

Den största delen av sorgearbetet har jag bakom mig och nu ska jag acceptera mig själv på det ställe jag befinner mig. [Helt klart en svår sak att jobba med!] Jag ska mata min Sankt Bernahardshund och jag ska klappa vargen om hon visar sig. Tack för all underbar respons på min förra blogg. Jag är överväldigad!

Förr i tiden hade jag många brevvänner och det var alltid spännande att se om det låg något på dörrmattan när jag kom hem från jobbet. Nu skriver jag ett “brev” och får en hel drös med svar. Det är lika spännande att gå till bloggen för att se om någon har lämnat ett ord eller många meningar. Nya tider innebär nya sätt att kommunicera och det är inte sämre idag! Tack alla ni som bryr er! Jag blir lycklig av era kommentarer!Tidig oktobermorgon i hamnen.

Nu ska jag börja spela huvudrollen i mitt eget liv, som jag skrev om för ett tag sedan. Och NEJ! Jag tror inte att jag får någon Oscar för den rollen, men jag ska spela den så väl och äkta jag kan!

I ottan mötte jag upp på kommunhuset och på vägen därifrån, efter utträttat ärende tog jag en sväng i hamnen. Solen strålade, vattnet låg som en spegel och man kunde ana en tunn hinna av is här och var på havet.

Frisk och klar luft i lungorna och solsken in i blicken. Med den känslan ska jag möta varje morgondag och jag ska med spänning följa vägen framåt. Jag inte har en aning om vart den bär. Jag ser att det är lite motlut.

Måtte det vara fin utsikt när jag kommer över krönet!

Vart leder vägen....

KraM.

fredag 22 oktober 2010

På återseende!

Det där med såsmåningom, det smyger sakta på……

September har gått och snart är även oktober över. Samtidigt som tiden masar sig fram rusar den iväg. Jag får ingen riktig ordning på livet men jag hyser hopp om bättring. Med en dåres envishet hävdar jag att hur tiden än bär sig åt med mig så hjälper den till.

Tiden hjälper till!

Det är bra!

 

Igår fick vi årets första snö och det var ett rejält oväder. Jag vill inte ha snö nu! Jag vill inte att det ska vara kallt och riktigt grå höst! Jag vill ha många klara vackra dagar till!

Löv på vår uppfart.

Idag var vår infart till huset täckt av löv i alla färger och de var vackra där de lyste i solen. På andra sidan gatan där solen inte kommer åt var det trist och grått. Så är det väl för det mesta – det vackra finns och strax bredvid finns det ovackra, Det gäller att välja synvinkel!

Ibland känner jag att en bra dag kostar för mycket i o-bra dagar som man får betala med, men för det mesta så ger livet något gott varenda dag, om man bara försöker leta efter pärlorna. Jag skriver det för att övertyga mig själv, mest, för jag har lite svårt med det där att hitta rätt synvinkel för tillfället. Trots att jag ser mig själv som en ganska positiv människa så kan jag alltför tydligt se en sida av svartsyn som jag inte är riktigt sams med. Men den finns där!

Ibland tänker jag att jag har en varg och en Sankt Bernhardshund som bor i bröstet. Vargen river och sliter och gör ont om den matas och uppmärksammas. Hunden är vårdande och ömsint om den får mat och omsorg. Båda två lever av mina tankar. Ältar jag eländes elände så växer vargen och det gör ont i bröstet! Tänker jag positivt så får jag en varm tass på min skuldra och en skvätt cognac om jag är hugad! Valet ter sig lätt och borde väl vara ett o-val. Naturligtvis ska vargen svältas till döds! Men så enkelt är det inte!! Vargen har en tendens att nästla sig fram och roffa åt sig godbitarna om jag inte är på min vakt! Hunden är sådan att jag måste kalla på den och visa att jag behöver den. Å andra sidan är den trogen och villkorslös i sin kärlek om jag bara ser till att inte vargen tar över. Så tänker jag ibland.

Men för det mesta går dagarna, den ena efter den andra och jag tänker inte på vare sig vargar eller hundar. En del av de dagar som går ältar jag det som jag tycker är ledsamt och tråkigt och då är det som om hela huset fylls av tappade sugar som är ivägen när jag ska företa mig något. Andra dagar är det lätt att andas och jag har både lust och energi att få något gjort.

Regnkrasse

Just nu står jag inför förändringar i livet som jag inte riktigt har valt själv men som faktiskt verkar vara helt OK nu när jag äntligen har kommit till ett beslut. På måndag ska jag avsluta min anställning för jag vet att jag aldrig kommer att gå tillbaka till mitt gamla jobb ens om jag blir hundra procent arbetsför igen. Det känns lite som nattgammal is som ska korsas. Jag tror ändå att det är det bästa i nuläget. Vad framtiden bjuder det vet ju ingen, och jag tror inte att jag kommer att svälta ihjäl i varje fall. Maken är frisk och stark och har lovat att ta hand om mig även i fortsättningen!

Avslutar med en uppmaning att lyfta blicken! Ibland är himlen hänförande vacker! Här en bild som visar hur det kan se ut när man närmar sig min ö norrifrån.

Be careful out there!

KraM.