Tankar och infall.


onsdag 27 oktober 2010

Hur jag fördriver mina dagar…..

När jag var barn kunde jag ibland bli lite avundsjuk på de kompisar som var ensambarn. Inte för att de inte hade några syskon utan för att de alla, utan undantag, hade ett hobbyrum i källaren!

Jag är uppvuxen med fyra bröder och jag skulle aldrig i livet vilja byta någon av dem mot ett hobbyrum, men ändå. Ett rum att leka i, ett rum att pyssla i eller ett rum att hobbya i.

Ett helt rum som inte har någon annan funktion än att vara till för att utöva en hobby i. Bara tanken på ett sådant rum är en utopi för de allra flesta familjer med fem barn. Att vi skulle ha ett sådant fanns inte på kartan men jag kunde i varje fall känna ett sting av avund emellanåt, då, när jag var barn.

tulpanbukett Nu har jag ett eget syrum i källaren på vårt hus och jag inser att det är ett privilegium!

Allt som oftast är det till brädden fyllt av diverse prylar och pinaler, utöver symaskinerna, strykbrädan, tyger och trådrullar, men det kan bara jag lastas för. Det är ingen annan som bär in grejer dit. (Även om jag ibland misstänker motsatsen!) Fördelarna med ett sådant rum är många! En av dem är att jag vet var jag har mina prylar – i varje fall i vilket rum de finns! En annan är att jag kan stänga dörren till det mitt under pågående hobbyande utan att vara tvungen att plocka undan för att det ska bli mat eller något lika nödvändigt. Så kan man komma tillbaka när man känner för det.

Den som känner mig sedan en tid tillbaka vet att jag älskat att sy lapptäcken. Det är bara så kul att skära sönder vackra tyger och sedan sy ihop dem. Jag rekommenderar detta å det varmaste! Det finns en hel värld av tekninker och möster att välja och vraka bland och man kan inte ha tråkigt det minsta om man öppnar dörren till den världen och tar steget in. När man sedan blivit lite varm i kläderna så hittar men egna sätt och egna mönster. Det blir en massa UFOn (Un Finnished Objects) för att det är roligt att börja på nya projekt, men rätt vad det är tar jag tag i den högen och gör färdigt något arbete. Nu har det varit motiverat att färdigställa så jag har avslutat en hel drös av gamla alster. I slutet av november kommer “Västlapparna” som jag är medlem i att ställa ut lite av varje på Bohusläns museum i Uddevalla. Har du vägarna förbi så gå in och titta!

När jag skrev om att se saker ur olika perspektiv kom jag att tänka på två olika arbeten som jag gjorde för ett tag sedan.

Ruta i ruta, röd ruta i ruta, turkos

Bilderna här visar två dukar som jag har sytt efter samma mönster, dvs med samma typer av bitar. Resultaten är helt olika och jag vet att det ska ett tränat öga till, för att upptäcka likheterna. Jag hjälper dig på traven genom att leka i photoshop för att visa stjärnan som är så tydlig på den blå/röda och nästan inte syns på den turkosa. Det ligger en utmaning i att välja tyger, färger, kviltsätt, kanter och avslutningar. Kreativitet flödar i vår källare! (Jo, jag vet att det ibland blir på bekostnad av något annat som inte blir gjort – men det är inte mycket i livet som är gratis!)

Ruta i ruta med tillägg.

Jag gillar verkligen mitt syrum och mycket av min tid lägger jag där. Skär, syr, pressar och lyssnar på talböcker. En utsökt kombination enligt mitt förmenande! Jag tror att jag drar mig undan en stund!

Ha det!

KraM.

8 kommentarer:

 1. Jag vill också ha ett hobbyrum:( vet du jag blir så full i skratt för min yngsta son önskade också sig ett sådant då han var liten.
  Vi har aldrig haft ngt rum över som kunde användas som ett sådant rum och nu har jag ett gästrum och datarummet som jag kallar det.

  Jag begriper inte hur du får till de fantastiska lapptäckemönstren. Helt otroligt fint och jag förstår att det ligger mkt träning och konstnärligt anlag för att fixa detta.

  Jag tycker om ditt källarrum… jag blundar och låtsas att jag sitter där nere och lyssnar på dina ljudböcker…
  kram

  SvaraRadera
 2. Nu blir jag så där SUGEN på att börja "lappa" igen ju!!! :) Förra julen fick jag knåpat ihop två dukar i jultyger som hade legat och väntat i drygt tio år (!)i en undanstoppad påse i tygskåpet..Det var ROLIGT! Jag höll på en hel del med lappteknik när ungarna var mindre, dvs när jag hade sjukpension och levde med min värk och mitt rörelsehinder. Det gav mig mycket! Jag gjorde mycket i miniformat, småsmå docktäcken och grytlappar och annat. Samt babytäcken och annat. Jag har aldrig gett mig på något stoooort ännu...men ett överkast står fortfarande på "vill-göra-listan".. : ) Precis som du avnjöt jag talbok efter talbok när jag satt där vid maskinen och knåpade..i min egen lilla värld :) Så länge jag klarade av att sitta utan att värken blev för tuff och det var olika dag för dag.
  När jag sen blev frisk och vi skiljde oss och jag började plugga och...ja, när livet tog en helt annan vändning! - då blev liksom min kreativitet satt på undantag. Då var det plugg och att ta hand om tre ungar på egen hand som fyllde dagarna och tog all ork. Det blev till att bygga ett nytt liv då och det tog ett par år. Men nu..nu har jag ju t.o.m ett eget rum igen, precis som du.. : ) Och jag känner att det kliar i fingrarna ibland och då...smyger jag upp för trappan och går in i mitt rum och kikar mig omkring..vad vill jag göra idag?? Jag tror att jag snart är redo att ge mig på mina lappar igen.. ; )
  TACK för inspirationen! Du är SÅ talangfull min vän! Det är härligt att se dina bilder!
  KRAM <3

  SvaraRadera
 3. Härligt att du kan ha ett sånt rum nu du. Helt klart en fördel att man kan stänga dörren å gå utan att behöva städa upp allt förts. Bara att återvända dit när andan faller på. Ja jag har ju haft förmånen att få se dessa vackra konstverk i verkligheten. Dom var underbart fina och välgjorda Marita.Ska helt klart passa den där utställningen. Vi glömde kolla datum när jag var ute hos dej. Men du kan väl kolla när det var så jag inte missar det.
  Dela gärna med dej av mer hantverk i din blogg. Det är så fint att kolla på.
  Nu är det väder för att sitta i hobbyrummet du. Mörkt har det varit hela dagen här och det blåser å regnar.
  Kramar om dej vännen och önskar er en mysig kväll ute på ön

  SvaraRadera
 4. Det är precis ett sånt rum som jag vill ha för då skulle jag börja måla tavlor.
  Du är en mästarinna på att sy lapptäcken.
  Jag har ju sett en del och vet att de är verkligen välgjorda också.
  Jag tror att det är lite häftigt att vara ensam tjej bland fyra goa killar.
  Du var säkert överbeskyddad när du växtë upp och allra helst när du var i tonåren.
  De kollade nog killarna ordentligt innan de godkände dem.
  Kramizzz sötis och tack för titten hos mig.

  SvaraRadera
 5. Hejsan!
  Du har många fina alster och skapelser i från ditt syrum Härligt!
  Jag önskar mej också ett hobbyrum. Men jag har bara ett hobbyskåp där allt matrial samlats. sedan får jag plocka in och ut mina arbeten mellan skåpet och köksbordet. Lite jobbigt eftersom allt måste plockas undan vid måltider. önskar dig en trevlig helg
  från kristina

  SvaraRadera
 6. Jag blir röd av beundran och grön av avund av dina konstverk!Nåt hobbyrum har jag aldrig haft men det har aldrig hindrat mig när andan och kreativa lusten fallit på *L* Tyvärr har jag inte ditt tålamod men jag skulle verkligen vilja kunna skapa lika vackra saker,suck!
  Kramar om och önskar dig en skön kväll!

  Redtoppskan

  SvaraRadera
 7. Jag har inget hobbyrum, men ett bibliotek! Något jag alltid önskat mig! När vi flyttar får vi kombinera det med gästrummet, men det ska nog gå bra.
  Inte för att skryta, men jag såg likheterna mellan de olika bilderna INNAN jag scrollat ner för att se din förklaring, men så har jag också ett bra öga för detaljer. Ge mig däremot inte två bilder av samma ansikte där tex frisyren är olika för då kör det ihop sig!
  Fortsätt att skapa! Det tror jag att du mår bra av!
  KRAM!!

  SvaraRadera
 8. Hallå där din going
  Nu börjar det närma sig eller ? Jag har glömt datumet.Åldern!!!!!!
  Jag vill bara önska dig lyckat till innan det är försent för jag vet ju villkoren.
  Kramizzzz på dig

  SvaraRadera