Tankar och infall.


måndag 14 mars 2011

Hunden har vaknat!

ÄngelJag har haft förmånen att träffa en KBT-terapeut några gånger, för att få lite ordning på hjärnkontoret. (KBT = kognitiv beteendeterapi.) Det var efter ett besök hos henne som bilden av vargen och hunden växte fram i mina små grå.  Vi hade pratat dagdrömmar och jag hade vuxit åtminstone en decimeter under den timma jag suttit i hennes ljusa rum.    

-Jag vet inte om jag ska vara glad för att jag övervann motståndet att ta mig hit, eller förbannad för att jag inte lyssnade till magkänslan och kröp ner under täcket igen, sa jag, när jag hade kommit in till terapeuten.

När jag skulle åka dit hade jag varken ork eller lust, men jag sparkade mig själv i ändan och tog bussen. Jag tror att det syntes tydligt att hela världens tyngd vilade på mina axlar när jag klev in genom dörren.

Den här dagen blev det så att vi pratade om vikten av att tänka bra tankar. Jag fick beskriva hur en riktigt bra dag på jobbet skulle se ut. Saken är ju den att jag inte har något jobb och utsikterna att få något är väldigt små, för att inte säga obefintliga. Hursomhelst så skulle det inte tas några hänsyn till verklighet och eventuella hinder. Jag skulle beskriva en drömdag på jobbet. När jag gick ifrån henne den dagen kände jag mig glad och positiv. De svarta tankarna var försvunna och jag kände mig hoppfull.

Ingenting hade förändrats i min värld eller i mitt liv under timmen med KBT, men jag mådde oväntat mycket bättre. Jag mådde bättre av att bara tänka på ett annat sätt. Kan man förändra känslan i kroppen bara genom att tänka glada tankar så ska man nog akta sig för att mata hjärnan med grådask och misströstan, om man kan undvika det. Inte för att man förändrar verkligheten. Inte för att svårigheterna försvinner. Nej, bara för att man faktiskt blir så mycket gladare, mitt i allt elände.

Nu är det ju så vist ordnat att man bestämmer själv vilka tankar man vill odla och vilka man vill mota bort. Ingen annan kan veta vad som rör sig bakom pannbenet på mig och ingen annan kan styra hur eller vad jag tänker!

st bernhardDet var den dagen som jag bestämde mig för att det bor en varg och en Sankt Bernhardshund i mitt bröst. Det var då jag insåg att jag bara kunde mata en av dem i taget. Den ena lever av negativa tankar och den andra av positiva.

Så självklart och så enkelt!

Jodå, åtminstone i teorin!

Att det inte är lätt att alltid gulla med hunden, och att tränga undan vargen och sätta den på svältkost – det är en helt annan sak. Jag hemfaller då och då till självömkan och ynkande. Livet är ju inte alltigenom lätt och enkelt för någon, men man kan förhålla sig till livet och livets varierande sidor på olika sätt. När jag är ynklig och missmodig växer och frodas vargen. Jag kan fortsätta att mata den med eländes, elände och tycka att det är tungt och svårt att vara människa. Det är lätt hänt!

Eller så kan jag försöka hitta guldkornen i mitt liv och dagdrömma om de underbara dagarna som ska komma. Lite svårare, men oändligt mycket mer närande för själen. Jag vet att den varma goa hunden finns där och att den är mycket trevligare att umgås med, på färden genom livet, än ett rovdjur med vassa tänder och kalla ögon. När jag skrev förra bloggen ville jag få på pränt att vargmatandet var avklarat och avslutat, för min egen skull. Tack raringar för respons och reaktioner. Jag är väldigt glad för den omtanke och Kärlek ni visar!

En ros till er

och en varm

KraM.

 

Ros-i-snön

8 kommentarer:

 1. Tänk vad härligt det kan "smitta" för nu gjorde du MIG glad :D :D :D

  Varmaste kramen från ett annars svalt skåneland!

  SvaraRadera
 2. Så härligt att du hittat en bra KBT-terapeut min vän! Jag hade oxå stor glädje, och andra nyttiga känslor av den KBT-kvinna jag träffade förra sommaren. Det är bra med någon som kan sätta fingret på mer exakt vad man behöver fundera på/förändra..tycker jag. Här kommer en stor KRAM till både dej och jycken din! :)

  SvaraRadera
 3. Underbart...jag är så glad för din skull! Jag brukar säga att jag ÄR inte mina känslor, dom är verktyg som jag väljer att använda eller ej. Men de är inte JAG. Det är ungefär det du beskriver fast med andra ord. Och om vi väljer att tänka negativt så MÅR vi dåligt efter ett tag...man blir som den man umgås med och det gäller även tankar. JAG TROR PÅ DIG OCH DIN FÖRMÅGA Majtanpajtan! Kramen..

  SvaraRadera
 4. Ens tankar avgör och styr hur man känner läste jag någonstans och det stämmer ju precis med det du skriver. Att sen inte tankarna är helt enkla att råda över alla gånger är en annan och besvärligare del av det hela. Men det känns som om du har kopplat greppet om dem så jag ålar mig in i en åtsittande kroppsstrumpa (bara för din skull fast minsta uns självaktning borde på mig att avstå), dammar av pom-pomsen och sprattlar (fruktansvärt o-)graciöst med benen i din alldeles egna hejarklack! Kram!

  SvaraRadera
 5. Jaha..Vad ska man skriva när allt redan är sagt?
  Jag sitter här å' storler och nickar och kan bara hålla med...både Dig och dina besökare:)
  Precis som Marianne skriver så får det ytterligare en effekt då du är GLAD i tanken:det ger 'ringar på vattnet' s.a.s
  Är både lättad och glad efter att ha hittat hit igen.Ta gott hand om 'de glada tankarna' och den kloka damen som tänker dem:)
  Kramen är solig och innerlig som alltid..

  SvaraRadera
 6. Ja du vännen vi har ju ventilerat dessa känslor och tankar lite på tel. i dag :-))) Med positivitet kan man komma långt och på viljan också...... ja du vet :-)Ja så dina kloka tankar så klart :-) Det var så härligt att prata med dej och höra att du har huvet upp å bena ner nu.Fina dagar kommer Marita bara man har tålamod och ork. Ser fram mot ett möte nästa vecka :-))
  Njut nu solen och ladda batterier med vårsol.
  Kramar OM dej min goa vän.

  SvaraRadera
 7. Det här var precis vad jag behövde höra. Du är fenomel på att berätta så att jag förstår. Ja jag menar jag bara nickar och säger …precis så är det.
  Tänk vad jag känner igen mig… det känns som att vi har likadana tankar och bryderier över livet.
  Tror jag måste slå en pling till dig… nu ska jag se till att göra som du… dvs bli herre över hur jag tänker.
  Jag har haft mkt elände omkring mig dock inte eget elände utan andras bekymmer som har en tendens att stanna kvar inom mig.
  Förstår inte varför jag inte kan släppa sådant det är som att de släpper ut det och jag tar hand om det.
  Jag är knäpp och måste lära mig att stänga ventilerna.:)))

  Gläds med dig över ditt KBT jag tror det är mkt kloka saker man kan få lära sig genom att lyssna på en sådan KBT-terapeut.

  Varma kramar från ett snörikt Norrland
  …och så måste jag ju säga att jag lavvar dig mucho<3

  SvaraRadera
 8. Modigt att du vågade gå dit och vad skönt att det gav dig någonting!

  KRAM på diG!

  SvaraRadera